Strona główna » Żywność ekologiczna » Olej z zarodków rzepaku do smażenia 500ml
Olej z zarodków rzepaku do smażenia 500ml

Olej z zarodków rzepaku do smażenia 500ml

Złoto Polskie

Czas wysyłki: 24 godziny

Koszt wysyłki: od 10,00 zł Dostępne formy wysyłki dla oglądanego produktu:Kurier DPD - 15,00 zł
Kurier InPost - 15,00 zł
Dostawa przez naszych pracowników. Dostępna TYLKO na terenie WROCŁAWIA. Prosimy o nie zaznaczanie opcji, jeśli adres znajduje się poza Wrocławiem. - 10,00 zł

Kod EAN: 5902020648543

Stan produktu: Nowy

Cena: 21,49 zł

Ilość: szt.
Dodaj do koszyka

dodaj do schowka

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)
Ekologiczny olej z zarodków rzepaku do smażenia 500ml

Składniki: 100% olej z zarodków rzepaku tłoczony na zimno, ekologiczny
Olej tłoczony na zimno, wyłącznie za pomocą środków mechanicznych z klasyfikowanych najlepszych ziaren, pozbawionych gorzkiej okrywy nasiennej.

Wartość odżywcza w 100g produktu:
Wartość energetyczna: 3700 kJ / 900 kcal
Tłuszcz: 100g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 7,2g
- w tym kwasy tłuszczowe jednonienasycone: 70g
- w tym kwasy tłuszczowe wielonienasycone: 22,8g
Węglowodany: 0g
- w tym cukry: 0g
Białko: 0g
Sól: 0g
witamina E: 33mg (275% RWS*)
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal)
100g produktu zawiera 8,8g kwasów omega-3 (ALA)
Wysoka zawartość kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Zawarty w oleju kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Spożywanie 2g ALA dziennie (23g oleju rzepakowego, ok. 2 łyżek stołowych) w ramach zrównoważonego sposobu żywienia i aktywnego trybu życia pomoże uzyskać korzystny efekt zdrowotny.


Zastosowanie: Idealny do smażenia w wysokiej temperaturze i w głębokim oleju warzyw, ryb i mięsa. Doskonały również do sałatek, surówek i sosów.

Producent: Złoto Polskie

"Innowacyjność produkcji olejów rzepakowych Olandia polega na tym, że nasiona przed procesem tłoczenia pozbawiane są gorzkiej okrywy nasiennej i olej tłoczony jest wyłącznie z liścienia i zarodka ziarna rzepaku. Taki proces produkcji olejów ma wpływ na poprawę cech sensorycznych: barwy, zapachu i smaku, które gwarantują powrót konsumenta do sklepu po produkt. Obecnie w Polsce nie występuje porównywalny produkt o tak doskonałych walorach smakowych.

Wszystkie oleje firmy Złoto Polskie to oleje pochodzące z pierwszego tłoczenia na zimno, nierafinowane.

Ekologiczny olej z zarodków rzepaku do smażenia pozyskiwany jest z obłuszczonych nasion rzepaku (zarodki rzepaku). Jest to specjalistyczny produkt do smażenia, który spełnia najwyższe wymagania temperaturowe i smakowe. Wytłoczony z odmian rzepaku powstałych w wyniku naturalnej hodowli nasion charakteryzujących się wysoką zawartością kwasów jednonienasyconych w postaci kwasu oleinowego odpornego na wysoką temperaturę. Dzięki szczególnie łagodnemu smakowi nie wpływa na smak pieczonych potraw. Dzięki stosowanej metodzie tłoczenia na zimno olej jest taki sam jak w nasionku oraz zachowuje wszystkie cenne właściwości. Olej nie zawiera kwasu erukowego.

Olej rzepakowy charakteryzuje się wysoką zawartością niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), które są niezwykle istotne dla organizmu i powinny być dostarczane wraz z pożywieniem w ramach zbilansowanej diety.

Właściwości Ekologicznego oleju z zarodków rzepaku Olandia:

  • Ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego (jednonienasycone kwasy tłuszczowe) olej idealnie nadaje się do głębokiego smażenia i frytowania oraz ze względu na delikatny smak będzie doskonałym dodatkiem do potraw.
  • Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe zawarte w oleju biorą udział w budowie błony komórkowej, więc wspomagają prawidłowy rozwój i zdrowie całego organizmu
  • Kwas oleinowy (z grupy jednonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega-9) przyczynia się do obniżenia poziomu trójglicerydów oraz „złego” cholesterolu (LDL)
  • Obecna w oleju witamina E eliminuje nadmierną ilość wolnych rodników. Wspomaga tym samym leczenie chorób alergicznych i autoimmunologicznych (toczeń, łuszczyca i stwardnienie rozsiane).
  • Nienasycone kwasy tłuszczowe przyczyniają się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi, wpływają korzystnie na układ krwionośny.
  • Wysoka zawartość steroli roślinnych w oleju z zarodków rzepaku wspomaga produkcję części hormonów oraz wpływa na poziom korzystnego cholesterolu (HDL)"

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.